Hoppa till huvudinnehåll
Water

Beviljade anslag

Stiftelsen stödjer i huvudsak forskningsprojekt inom samhällsvetenskaperna. 

Beviljade anslag 2024

Under 2024 har Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse beviljat anslag om 257 (226) miljoner kronor till olika program och projekt.

Ett tjugotal projekt inom samhällsvetenskaperna beviljades under året. Dessutom har Stiftelsens stöd till strategiska och långsiktiga program fortsatt.

Totalt 3,8 miljarder kronor

Sedan Stiftelsens grundande har drygt 3,8 miljarder kronor beviljats i form av projektanslag, stipendier och forskartjänster, varav 1,1 miljarder kronor under de senaste fem åren.

Strategiska och långsiktiga program

Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society, WASP-HS
Som ett komplement till Wallenbergstiftelsernas satsning på Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – WASP, har forskningsprogrammet WASP-HS initierats som ska undersöka förändringar till följd av de teknikskiften som kommer med artificiell intelligens och autonoma system. Forskarna i programmet ska framför allt ska analysera etiska, ekonomiska, arbetsmarknadsmässiga, sociala och juridiska aspekter som kan komma med teknikskiftet.

Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond satsar gemensamt totalt 720 miljoner kronor under tio år på programmet.
WASP–HS: forskning om AI, teknik, människa och samhälle

Kungl. Vetenskapsakademien, “The Anthropocene Laboratory” Laboratoriet ska samla forskare från olika vetenskapliga discipliner med en förståelse för människans roll i biosfären. Initiativet avser att forma forskningsfronten om biosfären, summan av alla ekosystem och utveckla vetenskap för hållbar utveckling samt fostra en ny generation unga forskare.

Projektet finansieras tillsammans med Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond med totalt 60 miljoner kronor under en femårsperiod.
Antropocenlaboratoriet – Med uppgift att möjliggöra nya vägar mot en hållbar framtid

Stellenbosch Institute for Advanced Study (STIAS), anslag om totalt 30 miljoner kronor under åren  2023 – 2027 till programmet ”Iso Lomso” – ett program för talangfulla unga afrikanska forskare

Projektanslag 2024

Stiftelsen Institutet för Näringslivsforskning, anslag om 15 miljoner kronor till projektet "Företagens produktivitet i det svenska näringslivet".
Studier av svenska företags produktivitet 

Entreprenörskapsforum, anslag om 12 miljoner kronor till projektet "Skiftande industriell dynamik och spridningseffekter från etablerade och framväxande ankarföretag som grund för nationell konkurrenskraft".
Industriell dynamik i ljuset av pågående strukturförändringar

Linköpings universitet, anslag om 10 miljoner kronor till projektet "Beteendevetenskaplig materialvetenskap – för ökat hållbart agerande".
Beteendevetenskaplig materialvetenskap – för ökat hållbart agerande

Linköpings universitet, anslag om 9 miljoner kronor till projektet "Utforskning av den transformativa potentialen hos klimattjänster".
Klimattjänsters möjlighet att bidra till hållbar samhällsomställning

Uppsala universitet, anslag om 9 miljoner kronor till projektet "The American Connection: Att konsolidera USA-studier i Sverige".

Högskolan Kristianstad, anslag om 8 miljoner kronor till projektet "Den politiska polariseringen av klimatförändringar".
Att förstå den politiska polariseringen av klimatförändringar

Göteborgs universitet, anslag om 7,2 miljoner kronor till projektet "Miljöförstöring och mänskligt välbefinnande: Om kopplingen mellan avskogning och levnads-förhållanden i låg- och medelinkomstländer".
Global studie av sambandet mellan avskogning och levnadsvillkor

Handelshögskolan i Stockholm, anslag om 7 miljoner kronor till projektet "Skapa marknader för skogens ekosystemtjänster: Undersökning av ny teknik och nya affärsmodeller".
Att skapa marknader för skogens ekosystemtjänster

Göteborgs universitet, anslag om 6 miljoner kronor till projektet "Demokrati och kontroverser i den gröna omställningen. Fallet med utvinning av kritiska mineraler i Sverige".
Demokrati och kontroverser i den gröna omställningen

Handelshögskolan i Stockholm, anslag om 6 miljoner kronor till projektet "Ledning av gränssnittet mellan människa och maskin. Teknik och framtidens arbete".

Jönköping University, anslag om 6 miljoner kronor till projektet "Strategi och struktur för hållbar transformation: Den systemövergripande rollen av detaljhandelns konsumentorienterade hållbarhetsstrategier".
Konsumentorienterade strategier för en hållbar handel

Södertörns högskola, anslag om 5 miljoner kronor till projektet "Påskynda omställningen till hållbar utveckling med hjälp av stordata och artificiell intelligens".
Påskynda hållbar utveckling med hjälp av Big Data och AI

Uppsala universitet, anslag om 3 miljoner kronor till projektet "Lead4Care - en folkhälsostudie".
Folkhälsostudier vid behandling av prostatacancer

Övriga anslag

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, anslag om 10 miljoner kronor till projektet "Framtidens kunskapssamhälle: Nya perspektiv på kompetens och kunskap".

Marcus Wallenbergs Stiftelse för främjande av Skogsindustriell Vetenskaplig Forskning, anslag om 6 miljoner kronor till Marcus Wallenberg Priset.

Stiftelsen Centrum för rättvisa, anslag om  3 miljoner kronor till Program för juridikstuderande.

Stiftelsen för Ekonomisk Historisk Forskning inom Bank och Företagande, anslag om 1 753 000 kronor till Arkivets drift och skötsel 2024.

Tidigare anslag

Wallenbergstiftelserna

Under 2024 beviljade Wallenbergstiftelserna totalt drygt 2,9 miljarder kronor i anslag (2023: 2,7 mrd.) Sedan dess grundande har Stiftelserna delat ut drygt 47 miljarder kronor.

Wallenbergstiftelserna är samlingsnamnet för 16 Stiftelser grundade av, eller bildade genom insamling till hedrande av, familjemedlemmar, varav de tre största Stiftelserna är: Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som i huvudsak stödjer naturvetenskap, medicin och teknik, Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse som i huvudsak stödjer samhällsvetenskaperna och Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond som i huvudsak stödjer humaniora.