Hoppa till huvudinnehåll
Ai skapad bild på framtiden kontorsplats

Hur ska framtidens arbete utformas?

Hur kommer framtidens arbete att utformas när det i allt högre utsträckning leds och utförs med digital teknik? Vilken betydelse får arbetsplatsen i en utveckling där arbetet alltmer kopplas ihop via teknik, snarare än via kontoret? Och hur kan dagens organisationer bemöta de nya krav som de ställs inför?

Det är några av de frågor som forskarna i projektet ska försöka besvara.

I dag utmanas organisationer av två övergripande trender: utvecklingen av generativ AI samt övergången till hybrida arbetssätt. Med hybrida arbetssätt menas individuella uppgifter och samarbetsuppgifter som med hjälp av teknik sker både på och utanför kontoret. För organisationer innebär detta att etablerade arbetssätt, rutiner och innovationsprocesser utmanas, då de i allt högre grad behöver utgå ifrån och ske i interaktionen mellan människa maskin. Hybridarbete medför också betydande utmaningar för hur sociala och spatiala processer kopplade till lärande, kunskapsutveckling och ledarskap ska organiseras.

Projektgruppens målsättning är att skapa ny teoretiskt och praktiskt relevant kunskap inom informationssystem, innovation och ledarskapsforskning om hur framtidens arbete utformas. Detta ska åstadkommas genom empiriska studier inom olika sektorer och branscher i privat och offentlig regi (hälso-/sjukvård, universitet/högskola, mjukvaruutveckling, transport, aviation, fastigheter samt professionella tjänster), med hjälp av kvalitativa som kvantitativa metoder.

Projektet tar avstamp i en relationell syn på teknologi, där just interaktionen människa maskin betonas. Denna kombineras med en relationell syn på ledarskap, i vilken ledarskapet ses som en kollektiv process och som samskapad mellan ledare och följare. Studierna inom projektet fokuserar på tre övergripande frågeområden som rör hur framtidens arbete kan utformas när det i allt högre grad sker i interaktionen människa maskin och i hybridform: syfte, innovation, och rumslighet.

  • Syfte inkluderar forskningsfrågor som rör hur organisationens syfte (om-)formuleras och omsätts i praktiken
  • Innovation inkluderar forskningsfrågor om sökande efter nyskapande – hur kan det ledas och hur bibehålls kritiskt tänkande
  • Rumslighet inkluderar forskningsfrågor rörande de materiella/arkitektoniska strukturerna och deras effekter i organisationer.

Projekt:
”Ledning av gränssnittet mellan människa och maskin. Teknik och framtidens arbete”

Huvudsökande:
Professor Stefan Haefliger

Medsökande:
Handelshögskolan i Stockholm
Anna Essén
Magnus Mähring

Lärosäte:
Handelshögskolan i Stockholm

Beviljat anslag:
6 miljoner kronor