Nu kan Sveriges alla gymnasietreor ladda ner boken Factfulness gratis

Från och med i dag kan alla gymnasietreor i Sverige ladda ner ett kostnadsfritt exemplar av den uppmärksammade boken Factfulness: Tio knep som hjälper dig att förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund. Syftet är att öka intresset för vetenskap och fakta hos unga vuxna.

Missing media item.

Bakom initiativet står Nobel Center och Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.

– Nobel Centers uppgift är att lyfta vetenskapens och humanismens roll i samhället, något som är särskilt viktigt i tider då fakta inte alltid respekteras. Med den här satsningen hoppas vi att Sveriges gymnasietreor inspireras av den anda som Alfred Nobel såväl som Hans Rosling verkade i”, säger Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Center.

I boken förklarar Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund varför studenter, Nobelpristagare och ledande politiker blir besegrade i omvärldskunskap av apor på zoo och hjälper människor att se världen på ett nytt sätt. Projektet möjliggörs genom finansiering av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.

– Boken slår hål på flera myter. Vi hoppas att nedladdningsmöjligheten ska stimulera till diskussioner om vikten av fakta i landets gymnasieklassrum. Wallenbergstiftelserna stödjer på olika sätt satsningar på forskning och utbildning och det här initiativet ligger helt i linje med stiftelsens ändamål”, säger Peter Wallenberg Jr, ordförande för Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.

Nobel Center samarbetar sedan tidigare med Stiftelsen Gapminder för att skapa en årlig folkbildningsdag. Dagen är en del i ett långsiktigt arbete med att forma kommande generationers förståelse för hur världen kan utvecklas till det bättre. Factfulness kommer vara temat vid den första dagen som äger rum under försommaren 2019.

Så går det till

För att ladda ner boken kan alla tredjeårsgymnasister gå in på Nobel Centers webbplats nobelcenter.se/factfulness och sedan klicka sig vidare för att registrera och verifiera sina personuppgifter. För att ta del av den elektroniska kopian behöver man ha en aktiv mejldress som man anger vid registreringen.

Folkbildningsdagen

Nobel Center och Stiftelsen Gapminder samarbetar för att skapa en årligt återkommande folkbildningsdag. Den första planeras att hållas under försommaren 2019 och ha Factfulness som tema. Med hjälp av tidigare Nobelpristagare, forskare och folkbildare, kommer dagen att innehålla aktiviteter, presentationer och föreläsningar med vetenskap och fakta i fokus. Planen är att ordna en folkbildningsdag varje år. Tills Nobel Center står färdigt kommer dagen att hållas på olika platser i Stockholm.

Om boken Factfulness

Studenter, Nobelpristagare och ledande politiker – alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Vad beror det på? Drivna av viljan till folkbildning ändrar Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund på detta. De förklarar i boken Factfulness varför vi missförstår världens utveckling, och vad vi kan göra för att rätta till våra missuppfattningar. Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör – däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden – kartläggs hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade.

Bokförlaget Natur & Kultur som ger ut boken har även tagit fram en lärarhandledning som lärare kan använda för att bygga upp en lektion kring boken och därmed öka användbarheten av boken och den kunskap och metod som den blivit världskänd för. Den kan laddas ner via: http://www.nok.se/factfulness.

Om Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse

Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse beviljar företrädesvis anslag inom ämnesområdena juridik och samhällsvetenskap. Sedan grundandet 1963 har Stiftelsen beviljat sammanlagt 2,4 miljarder kronor i anslag.

Om Nobel Center

Nobel Center blir ett nytt hus i hjärtat av Stockholm, öppet för alla, där Nobelpriset och de fantastiska upptäckter och insatser som pristagarna belönats med får sin naturliga plats. Nobelpriset blir utgångspunkten för en bred publik verksamhet med utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal om vår tids stora frågor. Det blir en plats där engagerade världsförbättrare, nyfikna stockholmare, skolklasser och besökande turister kan mötas och inspireras till att vilja vara med och bidra till en bättre värld.

För ytterligare information kontakta:

Rebecka Oxelström, kommunikationschef, Nobel Center +46 734 12 66 75, [email protected]