Klimattjänsters möjlighet att bidra till hållbar samhällsomställning

Forskarna i projektet ska undersöka kommunikativa strategier, visualiseringsmetoder och databehov för en ny generation klimattjänster för att utforska deras potential att stödja hållbara samhällsomställningar.

För att hantera dagens och morgondagens hållbarhetsutmaningar pekar allt fler forskare på att det krävs skyndsamma samhällsomställningar. På klimatområdet behövs kommunikation och integrering av olika typer av data och kunskap som spänner över geografiska skalor, system och sektorer.

Klimattjänster tillhandahåller data och information om klimatet och dess förändringar i syfte att fungera som beslutsstöd för användare. Det är ett nationellt och internationellt prioriterat område för att stödja de omfattande samhällsinsatser som behövs för att accelerera klimatomställningen. 

Klimattjänster utgör också centrala arenor för kopplingen mellan forskning, politik och praktik inom fältet. Men trots stora investeringar för att ta fram klimattjänster så finns fortfarande ett gap mellan befintliga tjänster och deras praktiska användning och relevans för tilltänkta sektorer och aktörer. 

Forskning pekar på att utvecklingen av klimattjänster behöver sträcka sig bortom att endast tillhandahålla mer, bättre eller högre upplöst data och i stället fokusera mer på kunskap om användarnas behov och perspektiv, från produktion av data till användning av information. Det behövs också kunskap om i vilken utsträckning, och hur, klimattjänster kan bidra till genomgripande samhällsomställningar – det vill säga kunskap om deras transformativa potential.

För att bidra till utvecklingen av en ny generation klimattjänster ställer projektgruppen den övergripande forskningsfrågan: Hur kan nya insikter från kommunikationsforskning, visualiseringsforskning och klimatforskning integreras för att förstå och utveckla klimattjänsters användbarhet och transformativa potential?

Genom tre sammanlänkade delstudier kommer forskarna i projektet att: 

  • identifiera vilka typer av klimattjänster som för närvarande finns tillgängliga både nationellt och internationellt, samt analysera deras användbarhet och transformativa potential 
  • i samverkan med användare designa en ny prototyp av klimattjänster för Sverige
  • utforska och bedöma prototypens transformativa potential, samt ta fram riktlinjer för framtida klimattjänstutveckling.

Forskarna kommer att identifiera och utveckla nya klimatindikatorer samt nya typer av klimatinformation. Dessa ska uttrycka relevanta aspekter av klimatförändringar för sektorer på ett mycket mer riktat sätt jämfört med dagens tjänster. Forskarna kommer även att fokusera på berättande som ett nytt angreppssätt inom klimattjänster. 

Projekt:
"Att utforska klimattjänsters transformativa potential"

Huvudsökande:
Professor Tina-Simone Neset

Medsökande:
Linköpings universitet
Victoria Wibeck
Lotten Wiréhn
SMHI
Erik Kjellström
Gustav Strandberg

Lärosäte:
Linköpings universitet

Beviljat anslag:
9 miljoner kronor