Demokrati och kontroverser i den gröna omställningen

Forskarna i projektet ställer frågan om demokratiskt deltagande kan upprätthållas eller till och med stärkas under de kontroverser som skapas av planerna på utvinning av kritiska mineraler i Sverige.

Få aspekter av den gröna klimatomställningen skapar så stora och svårlösta konflikter som utvinningen av viktiga mineraler. Mot löften om grönare teknik, jobb, utveckling och geopolitiskt oberoende står oro över miljöförstöring, hotade försörjningsmöjligheter och ofta upplevda inskränkningar av ursprungsbefolkningars rättigheter. 

Sverige är rikt på kritiska mineraler som kan spela en mycket viktig roll i den gröna omställningen, inte bara för Sverige utan för EU och världen, men trots vår långa tradition av deltagande i demokratiska processer verkar konflikter närmast oundvikliga.

Forskarnas fokus i projektet är hur demokratiskt deltagande kan upprätthållas eller till och med stärkas under de kontroverser som skapas av planerna på kritisk mineralutvinning i Sverige. 

Syftet är att utforska hur demokratisk politik fungerar i kontroverserna kring de gruvor där kritiska omställningsmineraler kan utvinnas. Utgångspunkten är att konflikter är oundvikliga, men att de inte behöver leda till att den gröna omställningen förhindras. 

Forskarna kommer att kartlägga hur legitimitet för gruvdrift skapas och utmanas på lokal, nationell och internationell nivå. De ska undersöka och analysera de samhälleliga arenor – i politiken, myndighetsbeslut, föreningslivet och media – där medling av olika uppfattningar sker och konflikter uttrycks. Tillsammans med aktörer och intressenter ska forskarna utveckla metoder och idéer för hur demokratiskt deltagande kan upprätthållas och utvecklas under konfliktfyllda omständigheter. 

Detta menar forskarna är viktigt eftersom det bidrar till att den gröna omställningen kan genomföras utan att demokratiskt deltagande sätts på undantag. 

Genom dokumentanalys, kartläggning av kontroverser, fältarbeten som innefattar intervjuer och deltagande observation, i samarbete med deltagare från olika delar av samhället kommer ny kunskap om viktiga aspekter av den gröna omställningen att framställas. 

Projekt:
"Demokrati och kontroverser i den gröna omställningen. Fallet med utvinning av kritiska mineraler i Sverige"

Huvudsökande:
Dr. Rikard Hjorth Warlenius

Medsökande:
Göteborgs universitet
Jan Bachman

Lärosäte:
Göteborgs universitet

Beviljat anslag:
6 miljoner kronor