Att skapa marknader för skogens ekosystemtjänster
Forskarna i projektet vill undersöka hur entreprenöriella aktörer, både inom start-ups och i företags- och regeringssammanhang, använder innovativa teknologier och affärsmodeller för att bilda marknader för betalning av ekosystemtjänster.
Skogar har ett stort värde för mänskligheten, inte bara genom traditionellt skogsbruk och kommersialisering av skogsprodukter, utan också genom viktiga miljöfunktioner som koldioxidupptag och biologisk mångfald. Dessa ekosystemtjänster har som allmännyttiga varor ett betydande värde som inte återspeglas i marknadspriser och som till stor del blir ohandlade. Som en följd av detta tenderar markägare att prioritera utvinningsinriktat skogsbruk framför tjänsteorienterade och bevarandefokuserade metoder.
Som svar på dagens miljökris är det viktigt att framhäva skogarnas bidrag till klimatförändringar och bevarande av biologisk mångfald. Betalning för ekosystemtjänster, PES-system (Payments for Ecosystem Services), som inkluderar koldioxidhandel och biokrediter, ger en marknadsbaserad mekanism för att kompensera markägare för att bevara, återställa och utvidga skogar, effektivt kommodifiera (varufiera) och monetarisera dessa ovärderliga ekosystemtjänster.
Även om PES-system har potentialen att förändra skogens värdeskapande, förblir marknaderna marginella, underutvecklade och står inför många hinder. Få markägare anmäler sina skogar till PES-program på grund av kunskapsbrist, stora kostnader och otillräcklig avkastning. Dessutom påverkas marknaden negativt av en brist på transparens, överdrivna påståenden om miljöfördelar och begränsad ansvarsskyldighet. Dessa faktorer avskräcker köpare av ekosystemtjänster, som till exempel koldioxidkrediter och bevarandeavtal.
I detta projekt utforskas hur entreprenöriella aktörer, både inom start-ups och i företags- och regeringssammanhang, använder innovativa teknologier och affärsmodeller för att kreativt hantera utmaningarna på PES-marknaden. Syftet är att identifiera och analysera lovande PES-entreprenöriella initiativ, främst i Europa, genom att använda en rad empiriska metoder, flera fallstudier och aktionsforskning.
Målet för forskarna är att förstå hur dessa initiativ navigerar komplexiteten i att bilda nya marknader för betalning för ekosystemtjänster, PES, och därmed skapa en förebild för framtida utveckling inom sektorn.
Forskarna menar att resultatet avsevärt kan påskynda framväxten och tillväxten av en dual-use-paradigm för skogsförvaltning, där forskarna kombinerar den mest avancerade materialvetenskapen med innovativa tjänstebaserade lösningar för att erbjuda ett bredare och mer gynnsamt utbud av alternativ för intressenter.
Forskarna anser vidare att man genom att monetarisera skogens ekosystemtjänster kan förbättra den ekonomiska livskraften i skogssektorn, vilket är avgörande för en framgångsrik övergång till hållbarhet och för att uppnå klimatneutralitet senast 2045. En strategi som de menar också kan främja landsbygdsutveckling och erbjuda värdefulla ekonomiska möjligheter för lokala samhällen.
Projekt:
”Att skapa marknader för skogens ekosystemtjänster: Undersökning av ny teknik och nya affärsmodeller”
Huvudsökande:
Professor Mattia Bianchi
Medsökande:
Handelshögskolan i Stockholm
Suvi Nenonen
Cecilia Flores
Lärosäte:
Handelshögskolan i Stockholm
Beviljat anslag:
7 miljoner kronor