Studier av svenska företags produktivitet
Forskarna i projektet ska studera produktiviteten hos företag i det svenska näringslivet för att få en bättre förståelse av vilka policyåtgärder som kan vara relevanta för att öka produktionstillväxten.
Med en hög produktivitetstillväxt kan ett land producera fler varor och tjänster med befintliga resurser, den är därför avgörande för ett lands utveckling. Sverige har historiskt haft en hög produktivitetstillväxt, särskilt ur ett internationellt perspektiv. Dock har produktivitetstillväxten i Sverige avstannat efter den globala finansiella krisen 2007–2009.
Syftet med projektet är att studera företagens produktivitet i det svenska näringslivet. Forskargruppen ämnar göra det med hjälp av tillämpade mikroekonomiska verktyg och detaljerade registerdata som täcker samtliga företag och anställda i Sverige över tre decennier.
Resultaten av forskning förväntas leda till att en bättre förståelse för vilka policyåtgärder som kan vara relevanta för att återfå en hög produktivitetstillväxt i Sverige.
Forskningen kommer att fokusera på tre kärnområden.
- Multinationella företag. Forskarna kommer att studera om förändringar av globala värdekedjor påverkar svenska multinationella företags produktivitet och arbetskraft. De planerar även att granska hur utländska företagsförvärv påverkar lokala företag och arbetsmarknader
- Generativ artificiell intelligens. Forskarna kommer att undersöka konsekvenserna av de senaste framstegen inom generativ artificiell intelligens för företagens resultat, produktivitetsfördelning, sysselsättning, produktion och investeringar
- Konkurrens och ägande. Forskarna planerar att studera sambandet mellan konkurrens och produktivitet, hur ett företags ägarstruktur interagerar med produktivitet och humankapital, samt hur så kallade regleringssandlådor påverkar företags innovationsförmåga och produktivitet.
Projekt:
”Företagens produktivitet i det svenska näringslivet”
Huvudsökande:
Professor Fredrik Sjöholm
Medsökande:
Institutet för Näringslivsforskning
Malin Gardberg
Fredrik Heyman
Pehr-Johan Norbäck
Martin Olsson
Matilda Orth
Lars Persson
Erik Prawitz
Melinda Suveg
Joacim Tåg
Lärosäte:
Institutet för Näringslivsforskning
Beviljat anslag:
15 miljoner kronor